Je hebt net een nieuwe baan gekregen, gefeliciteerd! Vaak is het salaris het eerste waar je naar kijkt. Je kijkt op je loonstrookje en ziet twee bedragen: het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil tussen bruto- en nettoloon? Wat komt er op je bankrekening terecht? Brutoloon of nettoloon? Hoe bereken je wat je uiteindelijk op je bank ontvangt? Je hebt vast nog veel meer vragen hierover, vooral als dit je eerste serieuze salaris is. In dit artikel bespreken we al deze vragen, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken hierover.
Brutoloon is het bedrag dat in je contract vermeld staat. Het is eigenlijk het totale bedrag van je salaris. Dit is echter niet wat je op je bank gestort krijgt; je loon wordt in mindering gebracht met loonbelasting en premies voor volksverzekeringen. Geen zorgen, dit doe je niet zelf; je hoeft dus niets te doen! Je werkgever zorgt ervoor dat alles netjes geregeld is.
Nettoloon is het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening krijgt. Dit is dus het bedrag dat overblijft nadat je werkgever de loonbelasting en premies voor volksverzekeringen van je brutoloon heeft afgetrokken. Het nettoloon is altijd lager dan het brutoloon.
Je kunt op je salaris ook heffingskortingen laten toepassen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premies voor volksverzekeringen, waardoor je minder belasting en premies betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de algemene heffingskorting of de arbeidskorting. Door deze kortingen toe te passen, wordt je nettoloon iets hoger. Vaak past je werkgever deze kortingen automatisch toe, maar het is nooit verkeerd om dit te controleren!
Naast je nettoloon kun je ook extra’s ontvangen, zoals reiskostenvergoeding, pensioenopbouw, vakantiegeld, vakantie-uren en vakantiedagen. De reiskostenvergoeding komt vaak bovenop je nettoloon en is meestal onbelast, wat helpt met je reiskosten. Vakantie-uren en vakantiedagen bouw je op en kun je opnemen om betaald vrij te nemen. Vakantiegeld, meestal 8% van je bruto jaarsalaris, wordt vaak in mei of juni uitgekeerd. Tot slot is er pensioenopbouw, waarbij je werkgever soms bijdraagt, waardoor je ook voor later een financiële buffer opbouwt.
In Nederland betalen we belasting en dragen we bij aan sociale voorzieningen, zoals de zorg en het pensioenstelsel. Dit gebeurt via inhoudingen op ons salaris. Het verschil tussen bruto en netto zorgt ervoor dat iedereen bijdraagt aan deze sociale voorzieningen. Hoe meer je verdient, hoe hoger de belasting die je betaalt, dankzij het progressieve belastingstelsel. Zo draagt iedereen op een eerlijke manier bij aan de samenleving.
Krijg je een salarisaanbod? Kijk dan goed naar het verschil tussen bruto en netto! Het is belangrijk om te weten wat je elke maand daadwerkelijk op je bankrekening krijgt. Je kunt dit berekenen met online bruto-netto rekenmachines, zodat je een duidelijk beeld hebt van het bedrag dat je ongeveer per maand ontvangt.
Wil je hier meer informatie over het verschil tussen bruto- en nettoloon? Neem contact op met [email protected] voor meer informatie.